Tentative de fraudă

În ultima perioadă, există o serie de propuneri de investiții frauduloase și escrocherii, folosind numele, adresa, sigla și/sau numărul de autorizare al societăţilor de investiţii, sau numele angajaților acestora.

Corporate - Scam attempts

În ultimele luni, propunerile de investiții frauduloase, în scop de înșelăciune, care utilizează numele, adresa, sigla și/sau numărul de autorizație al societăților de administrare autorizate, precum și numele angajaților acestor entități (inclusiv Amundi și filialele sale) s-au înmulţit.

Fraudatorii uzurpă identitatea Amundi și/sau a angajaților săi și/sau pretind că lucrează pentru Amundi și distribuie oferte comerciale și propuneri de investiții în numele Amundi sau al filialelor sale. Aceste oferte nu provin de la Amundi și nu au legatură cu Amundi sau cu filialele sale.

Pentru a vă proteja împotriva acestor tentative de fraudă, vă invităm să citiți următoarele informații.

Amundi face apel la vigilență și vă reamintește următoarele aspecte:

  • Amundi și filialele sale nu contactează niciodată publicul larg în mod direct pentru a oferi un serviciu sau un produs de investiții, în special un produs financiar;
  • Amundi nu colectează și nu primește niciodată fonduri direct de la publicul larg;
  • Un angajat Amundi nu vă va solicită niciodată, în niciun fel, să faceți o investiție;
  • Fondurile Amundi sunt distribuite în România întotdeauna prin bănci, societăţi de servicii de investiții financiare;

Înainte de a face orice investiție, vă rugăm să verificați dacă aceste entităţi sunt autorizate şi înscrise în registrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să distribuie fonduri de investiţii Amundi.

Amundi vă reaminteşte următoarele semne de avertizare:

  • Nu cunoașteți persoană care vă contactează;
  • Vi se promit randamente mari, garantate, fără riscuri;
  • Trebuie să luaţi o decizie rapid;
  • Trebuie să faceți un transfer bancar.

Pentru a evita astfel de situaţii, vă sugerăm să urmați aceste recomandări:

  • Nu răspundeţi la apeluri telefonice care provin de la numere necunoscute;
  • Nu transmiteți datele dumneavoastră personale (număr de telefon, adresa de e-mail, acte de identitate, detalii bancare, IBAN, adresa de domiciliu, etc.) direct prin e-mail sau către website-uri a căror autenticitate nu o puteți confirma;
  • Nu luați drept reale informațiile oferite de o persoană cu care vorbiți, în special la telefon. Este posibil ca această persoană să nu fie cine credeți că este și să își fi asumat identitatea unui angajat adevărat;
  • Contactați personal compania de la care persoana respectivă pretinde că provine, după ce ați verificat datele de contact ale acesteia (telefon, e-mail și adresă poștală), pentru a vă asigura că persoana de contact provine într-adevăr de la acea societate; fiți atenți la orice link pe care vi se cere să il accesaţi.

Pentru recomandări suplimentare, vă rugăm să consultați informațiile educaționale ale ASF la următoarea adresă: 

De asemenea, ASF publică pe website-ul său lista entităților autorizate:

În situația în care vă confruntați cu tentative de fraudă sau activități suspecte, raportați imediat aceste situații autorităților competente: TelVerde al ASF 0800 825 627 sau prin email (office@asfromania.ro).